

3 kişilik ortaklıktan halka arza...
domatesin uzmanları
Merko 1982 yılında Duncan Blake, Hakkı Severge ve Cemal Mersinli tarafından kuruldu. Domates konusundaki araştırmalarını genişletip başarılı kararlar alarak kendini özellikle yurt dışında kabul ettiren firmamız 6 Ekim 1994 yılında halka açıldı. Salça üretimi ise 1995 yılında Tepecik fabrikasında başladı. 1997 yılı geldiğinde Merko, ikinci hat yatırımı yapma kararı aldı. 2014 yılında ise Sultanköy’de yer alan doğranmış domates hattı, Tepecik fabrikasına taşınarak daha entegre bir sistem kuruldu. Aynı yıl üçüncü salça hattının da yatırımı yapıldı. Alınan doğru kararlarla kalitesini sürdürülebilir hale getiren firmamız 2021 yılında Horeca tüketim için ‘Doğranmış ve bütün soyulmuş domates kutu hattı’ yatırımını yaptı; depo binasını 3.000m2’ye genişletti. 2022 yılında 64.000 m2 birleşik arazi satın alarak domates işleyici firmalar arasındaki yerini kuvvetlendirdi.
- 1982 - Kuruluş tarihi
- 3400 ton- Günlük kapasite
KALİTE POLİTİKAMIZ
Merko, kırk yıllık tecrübesi ve bilgi birikimiyle, artık dünya gıda endüstrisi için en önemli ham maddelerden biri haline gelen domatesin lezzetini kaybetmeden ve en sağlıklı şekilde tüketiciye ulaşması için çalışıyor.
KALİTE TARLADA BAŞLAR
SÖZLEŞMELİ TARIM
DÜZENLİ TAKİP
ENERJİ POLİTİKASI
Merko Gıda olarak, mevcut dünya kaynaklarının gelecek kuşaklara aktarımını sağlayacak
şekilde faaliyetlerimizi gerçekleştirerek, enerjiyi etkin kullanacağımızı, Enerji Yönetim
Sistemimizi ve Enerji Performansımızı sürekli iyileştireceğimizi taahhüt etmekteyiz.
Bu kapsamda taahhütlerimiz;
- Enerji amaçları ve hedeflerine ulaşmak için bilgilerin ve gerekli kaynakların
kullanılabilirliğinin sağlaması, - Ürünlerimizde ve tüm süreçlerimizde enerjinin, ham maddenin ve doğal
kaynakların verimli kullanılması, - Enerji kullanımına, verimliliğine ve tüketimine ilişkin tüm uygulanabilir yasal
mevzuat ve diğer şartlara uyum sağlanması, - Kaynak verimliliği ve enerji verimliliği konusunda çalışanlarımızın,
paydaşlarımızın, toplumun ve tüm değer zincirimizin bilincinin artırılması için
gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, - Enerji performansını etkileyen, enerji bakımından verimli ürün ve hizmetlerin
tedarik edilmesinin desteklenmesi, - Enerji performansının iyileştirilmesini dikkate alan tasarım faaliyetlerinin
desteklenmesi
Oluşturulan sistemin sürekliliğini sağlamak için sürdürülebilirlik yaklaşımımızla, üretim
ve kaliteden taviz vermeden sektörümüzde lider bir kuruluş olmak için tüm gücümüzle
çalışırız.
MERKO FARKI
Ham madde açısından Merko’yu öne çıkaran ana faktörler;
- Sözleşmeli tarım modelinin uygulanması,
- Sürdürülebilir Tarım Kayıt Sistemi’nin kullanılması,
- Çeşit seçiminden hasat tarihine kadar teknik destek sağlanması,
- Günlük hasat planlaması yapılarak ham maddenin en kısa sürede proses edilmesi...

İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI...
