HİKAYEMİZ

3 kişilik ortaklıktan halka arza...

domatesin uzmanları

Merko 1982 yılında Duncan Blake, Hakkı Severge ve Cemal Mersinli tarafından kuruldu. Domates konusundaki araştırmalarını genişletip başarılı kararlar alarak kendini özellikle yurt dışında kabul ettiren firmamız 6 Ekim 1994 yılında halka açıldı. Salça üretimi ise 1995 yılında Tepecik fabrikasında başladı. 1997 yılı geldiğinde Merko, ikinci hat yatırımı yapma kararı aldı. 2014 yılında ise Sultanköy’de yer alan doğranmış domates hattı, Tepecik fabrikasına taşınarak daha entegre bir sistem kuruldu. Aynı yıl üçüncü salça hattının da yatırımı yapıldı. Alınan doğru kararlarla kalitesini sürdürülebilir hale getiren firmamız 2021 yılında Horeca tüketim için ‘Doğranmış ve bütün soyulmuş domates kutu hattı’ yatırımını yaptı; depo binasını 3.000m2’ye genişletti. 2022 yılında 64.000 m2 birleşik arazi satın alarak domates işleyici firmalar arasındaki yerini kuvvetlendirdi.

KALİTE POLİTİKAMIZ

Merko, kırk yıllık tecrübesi ve bilgi birikimiyle, artık dünya gıda endüstrisi için en önemli ham maddelerden biri haline gelen domatesin lezzetini kaybetmeden ve en sağlıklı şekilde tüketiciye ulaşması için çalışıyor.

KALİTE TARLADA BAŞLAR

Merko olarak kalite hedefimiz, müşterilerimizin bugünkü ve gelecekteki beklentilerini eksiksiz karşılayan ve en düşük maliyetle üstün kalitede, güvenli ürünler üretmek. Bu çerçevede Merko’nun kalite sistemindeki tüm uygulamaların, tüm geçerli yasal düzenlemelere ve yönetim uygulamalarına uygun olması bizim için zaruri. İnanıyoruz ki kalite ve güvenlik, çiftçiyle başlar. Bu nedenle Merko, tüm çiftçiler ve tarlaları için bir izleme ve kayıt süreci uyguluyor. Çiftçileri izlemek ve kaynak yönetimini iyileştirmeye yardımcı olmak için “Unilever’in başlatmış olduğu Sürdürülebilir Tarım Takip Sistemi – MUDDY BOOTS ” programını kullanıyoruz.

SÖZLEŞMELİ TARIM

Merko, ham madde alımını sözleşmeli tarım modeli ile yapıyor. Bu amaçla hazırlıklar her yıl Ocak-Şubat aylarında başlıyor ve hasat sonuna kadar devam ediyor. Öncelikle satış planlamasına göre çiftçiler ile sözleşmeli tarım yetiştiriciliği için sözleşme yapılıyor. Sözleşmeler tamamlandıktan sonra fabrikanın üretim planı ve ürün tiplerine uygun olarak domates varyete (çeşit) seçimleri ve fide yetiştiriciliği için fide firmaları ile anlaşmalar yapılır. Fideler uygun olgunluğa geldiğinde de çiftçilere satışı yapılarak tarlalara dikimi gerçekleştirilir. Bu sayede üretim planına uygun bir şekilde hem domates varyetelerinin seçimi hem de tohum seçiminden başlayarak hasat planlaması yapılıyor.

DÜZENLİ TAKİP

Sözleşmeli çiftçilerimize ait tarlalar, domates dikiminden hasat anına kadar Merko Ziraat Ekibi tarafından takip ediliyor. Bitki besleme, sulama, zirai mücadele konularında profesyonel destek veriliyor. Bu teknik destek sayesinde hem sağlıklı ve kaliteli ham madde temini garanti altına alınıyor hem de çiftçi tarafında tarla veriminin artması amaçlanıyor. Uygulanan tarımsal model ile sürdürülebilir tarım uygulamaları desteklenmiş oluyor. Hasat zamanı yaklaştığında fabrikanın üretim planına uygun olarak tarla ve çiftçi bazlı günlük hasat planlaması yapılıyor. Bu sayede fabrikanın günlük proses edeceği ham madde miktar planlaması yapılıp, ham maddenin hasat sonrası en az süre bekleyerek proses edilmesi sağlanıyor. Bu sayede son ürün kalitesini üst seviyelere çıkıyor ve ürün nefaseti korunuyor.

ENERJİ POLİTİKASI

Merko Gıda olarak, mevcut dünya kaynaklarının gelecek kuşaklara aktarımını sağlayacak
şekilde faaliyetlerimizi gerçekleştirerek, enerjiyi etkin kullanacağımızı, Enerji Yönetim
Sistemimizi ve Enerji Performansımızı sürekli iyileştireceğimizi taahhüt etmekteyiz.

Bu kapsamda taahhütlerimiz;

  • Enerji amaçları ve hedeflerine ulaşmak için bilgilerin ve gerekli kaynakların
    kullanılabilirliğinin sağlaması,
  • Ürünlerimizde ve tüm süreçlerimizde enerjinin, ham maddenin ve doğal
    kaynakların verimli kullanılması,
  • Enerji kullanımına, verimliliğine ve tüketimine ilişkin tüm uygulanabilir yasal
    mevzuat ve diğer şartlara uyum sağlanması,
  • Kaynak verimliliği ve enerji verimliliği konusunda çalışanlarımızın,
    paydaşlarımızın, toplumun ve tüm değer zincirimizin bilincinin artırılması için
    gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi,
  • Enerji performansını etkileyen, enerji bakımından verimli ürün ve hizmetlerin
    tedarik edilmesinin desteklenmesi,
  • Enerji performansının iyileştirilmesini dikkate alan tasarım faaliyetlerinin
    desteklenmesi

Oluşturulan sistemin sürekliliğini sağlamak için sürdürülebilirlik yaklaşımımızla, üretim
ve kaliteden taviz vermeden sektörümüzde lider bir kuruluş olmak için tüm gücümüzle
çalışırız.

MERKO FARKI

Ham madde açısından Merko’yu öne çıkaran ana faktörler;

İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI...
Merko’nun vazgeçilemez ilkelerinden biri de aşamalı gıda işleme zincirinin tüm adımlarında tohumdan tüketiciye kadar insan ve çevre sağlığını koruyarak en güvenli ürünü üretmek için kalite, hijyen, çevre ve güvenlik için gerekli düzenlemeleri takip etmektir. Müşteri beklentilerini tanımlamanın kalite sürekliliği getirdiğini ve rekabet gücünün artmasının sektörde lider ve öncü olmaya yardımcı olduğunu bilen Merko, ürün ve işleme operasyonlarının geliştirilmesine her zaman yüksek değer veriyor ve vermeye de devam edecek.
KALİTE SÜREKLİLİĞİ
Merko, tohumla başlayan üretim sürecindeki tüm tedarikçileri, sistem gelişimlerini denetleyerek ve destekleyerek özenle seçiyor. Merko, HACCP ürün güvenlik sistemi ile prosesin tüm aşamalarını analiz edip ve hata ve uygunsuzluklara karşı önleyici uygulamaları gerçekleştiriyor. Etkili düzeltici faaliyetlerle kalite sürekliliği sağlıyor.